Espresso maken is een kunstvorm – zo maak je een geweldige kop

Espresso maken

Heb je je ooit afgevraagd wat de geheimen zijn om espresso zo goed te maken als de koffiehuisbarista’s? Blijf een tijdje bij me en ik zal een aantal van hun handelsgeheimen prijsgeven zodat ook jij de kunst van het maken van een geweldige kop espresso onder de knie kunt krijgen.

Het belangrijkste ingrediënt bij het maken van een lekker smakende espresso is het gebruik van puur vers gefilterd of regenwater. Ongeacht welke kwaliteit koffiedik je gebruikt, het zal de bijbehorende smaak van slecht water niet onderdrukken. Voor de meesten van ons zullen chloor en andere chemicaliën in ons leidingwater ons een echt nadeel bezorgen. Het zal sommigen misschien verbazen te weten dat water muf kan worden, dus zorg ervoor dat het niet te lang in plastic bakjes of in de koelkast heeft gezeten voordat je het gebruikt.

Gebruik voor het maken van een nieuw kopje espresso zeer heet water met een optimale temperatuur van ongeveer 203F (95C) of bijna kokend water. Als je niet te technisch wilt worden met een thermometer, zet je gewoon de kan uit terwijl het water begint te koken en tel je tot tien. Dat heeft voor mij altijd gewerkt.

Het volgende belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de koffie. Tegenwoordig is er een overvloed aan keuze en soms is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Ik ben een beetje avontuurlijk en probeer koffie uit verschillende landen over de hele wereld. Elk heeft zijn eigen unieke smaak. Sommige vind ik leuk en sommige ga ik geen tweede keer terug.

Een van mijn favorieten is Arabica-koffie die afkomstig is uit het hoge land in Brazilië of Bogota. Sommige mensen branden de sperziebonen graag zelf, terwijl anderen tevreden zijn om ze vers geroosterd te kopen. Het is hoe dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de bonen vers zijn en een goede aromatische geur hebben.

Robusta espresso

Ook Robusta is er een die u misschien wilt proberen. Deze variëteit heeft meer cafeïne, maar heeft een iets minder volle smaak dan Arabica. Over het algemeen moet het worden gebruikt voor die snelle ophaalbekers, maar het is helemaal niet geschikt voor een espresso om van te genieten.

Zodra u verschillende soorten koffie gaat verkennen, is blenden iets dat u misschien wilt proberen. Een blend van 70% Arabica en 30% Robusta is een grote favoriet van mij omdat het de zware chocoladesmaak van de Arabica wegneemt en het brouwsel een zachtere en meer romige textuur geeft. Vrouwen genieten vaker van deze blend omdat deze milder van smaak is en niet zo’n aanval is op de smaakpapillen. In Australië vind je deze blend al gemalen onder het merk MAP (rood pakket).

Uit persoonlijke ervaring, laat me je vertellen dat het toevoegen van een molen aan je keukenapparatuur een hele wereld van espresso-proeverijen voor je zal openen. In staat zijn om bonen van welk type dan ook te kopen en mee naar huis te nemen en ze zelf fijn te malen, is in wezen een bepalende ervaring.

Een ander belangrijk punt is dat de kwaliteit van de espressomachine die je koopt natuurlijk van invloed is op de kwaliteit van de espresso die hij maakt. Hier moet ik u eraan herinneren om op zoek te gaan naar een machine die gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is, evenals een machine die warmte genereert door een ketel of thermoblock en in staat is om een ​​pompdruk van 9 bar of beter te produceren. Een thermoblok verwarmt water terwijl het door de machine stroomt op weg naar de pomp. Voor een echt professioneel en bevredigend brouwsel is het het beste om de goedkopere eenheden die op stoom vertrouwen te vermijden om druk te creëren.

Nu we alles weten, zijn we klaar om een ​​top kopje espresso te maken. Voor het beste resultaat is het een goed idee om de apparatuur voor te verwarmen door schoon water door de machine te laten lopen. Wanneer u vervolgens de machine inschakelt, laat u het water opwarmen voordat u een kopje zonder koffie laat lopen om de oppervlakken op te warmen en het systeem door te spoelen.

Versgemalen espresso

Vervolgens kunt u het versgemalen espresso-gebraad toevoegen en het dan met een lepel met een lepel zachtjes aandrukken, net zoals u in een tabakspijp doet tot u een veerkracht voelt – maar de koffie mag niet strooien.

Plaats vervolgens de vultrechter in de machine en plaats een verwarmde espressokop bij de uitlaat. Nu komt het goede deel, start de machine en binnen ongeveer vijf seconden heb je een gestage stroom prachtige espressokoffie. Voor een dubbele opname duurt het ongeveer 20 seconden om te voltooien.

Op deze manier is het maken van cappuccino eenvoudig, want het enige wat je hoeft te doen is een half kopje melk ongeveer 90 seconden in de magnetron opwarmen, opschuimen met de toverstaf en toevoegen aan de espresso. Als je net als ik bent en van het schuim houdt, gebruik dan volle melk in plaats van melk met verlaagd vetgehalte, want het schuimt beter. Om het net als een gekochte te maken, strooi je wat kaneel erover. Als je echter echt een sensatie wilt creëren, kun je wat chocolade scheren of cacao erover strooien. Voor de zoetekauw heb je waarschijnlijk een theelepel suiker nodig.

Kortom, het geheim om thuis een goede kop espresso te maken die net zo smaakt als een van uw favoriete koffieshops, is om te beginnen met koffie van goede kwaliteit, uw apparatuur mooi en schoon te houden, vers water te gebruiken, het gebraad niet te verbranden en zorg ervoor dat je het goed maalt.

Hoe u de perfecte espresso maakt

De ene espressomachine lijkt toch veel op de andere, en het maakt niet uit hoeveel je aan een rechts uitgeeft? Nou dat hangt heel erg af van wat je van je espressomachine verwacht. Er zijn steeds meer machines op de markt en het kan moeilijk zijn om tussen die machines te kiezen. In de koffie-industrie vertrouwen kopers op mond-tot-mondreclame, vakpers en de ervaringen van hun collega’s om de beste espressomachines te bepalen om in te investeren, maar als u er gewoon een koopt voor uw eigen persoonlijk gebruik, zijn er een paar dingen die u zou kunnen doen willen overwegen.

Je grootste zorg is de grofheid van de maling die de espressomaker nodig heeft. Sommige machines hebben ingebouwde molens die ideaal zijn maar een beetje duurder. Deze zijn ingesteld om de espresso bonen precies de juiste consistentie voor uw machine te malen. Als je al een aparte molen hebt, moet je deze kalibreren om maling te produceren die de juiste textuur heeft voor je espressomachine. Het kan meerdere zijn; probeert de perfecte maling te bereiken, tegen die tijd zal je hoofd draaien van het proeven van espresso.

Als u kant-en-klare koffie koopt, controleer dan welke het meest geschikt is voor uw machine en koop een kleine hoeveelheid van een paar soorten om er zeker van te zijn dat u een goede vindt. Natuurlijk, als je al een favoriete kant-en-klare gemalen koffie hebt, kun je je espressomachine hiervoor kopen.

Hoewel espressomakers een optimale dikte van de maalgraad hebben, zou een echt goede machine in staat moeten zijn om te werken met korrels die iets te grof of fijn zijn. Dat is een van de voordelen van investeren in een machine van echt hoge kwaliteit. Espressomakers van slechte kwaliteit zullen vastlopen met de verkeerde textuur op de maling. Houd er echter rekening mee dat het gebruik van de verkeerde maalgraad voor uw machine een minder dan perfecte smaak voor uw koffie kan veroorzaken; het is misschien een beetje bitter. Dit komt omdat het water meer onder druk moet worden gezet om door de koffie heen te komen en dit zal resulteren in een inferieur eindresultaat.

Een andere overweging bij het kopen van een espressomachine is het geluid dat het maakt. Een machine van echt hoge kwaliteit mag niet veel lawaai maken en je moet nog steeds met je vrienden kunnen kletsen terwijl je dat perfecte brouwsel maakt, en hen vertellen wat een uitstekende investering je espressomachine was.

Een perfecte kop espresso maken

Als het gaat om het maken van espresso, heeft elk professioneel koffiezetapparaat, zoals Barista, zijn persoonlijke geheime recept. In dit artikel laat ik mijn recept zien hoe je een heerlijke kop espresso maakt.

Het eerste belangrijkste ingrediënt van espresso is water. In espresso kun je alleen vers heet water gebruiken. Het water moet idealiter rond 203F (95C) zijn dat bijna kookt. Water wordt vaak muf door de aanwezigheid van meeldauw, pure reinigingsmethoden en onvoldoende filtering. Als je oud water gebruikt, hoe goed de kwaliteit van de koffieboon ook is, het zal de associatie met slecht water niet kunnen overwinnen.

Het volgende ingrediënt is koffie. Kies bij het maken van espresso voor Arabica. Het maakt niet uit of het in Brazilië, Bogotá of elders is geteeld. De boon moet zijn gegroeid boven 915 m en moet vers worden aangeleverd om te braden. Je kunt het elfje roosteren of maar een paar dagen daarna, maar je koffie zou in wezen de geur van ‘vers voedsel’ moeten hebben.

Hoog gehalte cafeïne

Je kunt ook Robusta-bonen gebruiken, omdat ze gemakkelijker te kweken zijn en beter bestand zijn tegen ziekten. Deze boon heeft echter meer cafeïne en minder smaken, dus hij kan het best worden gebruikt voor die snelle ophaaldrankjes en niet voor espresso.

Daarna moet je de bonen fijn malen in een braam. Gebruik de mesbevestiging van de blender niet, omdat het mes de bonen vaak hakt en niet maalt. In het braamopzetstuk worden de bonen tussen twee piramidevormige tanden op twee platen gemalen. Idealiter zou uw gemalen koffie net als de donkere Weense of Franse moeten zijn. Deze naam verwijst vaak naar de kleur van de gemalen koffie en niet naar waar deze is gegroeid.

De afstand tussen de twee platen bepaalt vaak de fijnheid van de korrels. De gemalen koffie moet van het formaat zandkorrel zijn. Het mag niet te fijn gemalen zijn of mag niet de vorm hebben van klein grind. Je moet er ook aan denken om de koffie niet aan lucht bloot te stellen, vooral omdat koffie, net als andere voedingsmiddelen, ook geuren uit de lucht oxideert en absorbeert. Dit kan uw perfecte kopje espressokoffie vaak verpesten.

Omdat u de basisingrediënten kent, kunt u doorgaan naar de volgende fase van het maken van espresso.

Het eerste dat u moet doen, is de apparatuur voorverwarmen. Het enige wat je hoeft te doen is de espressomachine aanzetten, door goed water laten lopen en opwarmen. Als het water warm genoeg is, kun je er een kopje doorlopen zonder koffie erin. Dit helpt de apparatuur op te warmen en eventuele aanwezige deeltjes eruit te spoelen.

Nu moet je je gemalen gebraad toevoegen. Denk eraan, net als bij tabak, het lichtjes in te pakken. Je zou een veerkracht moeten voelen die je vaak in pijpen voelt. Je moet oppassen dat je de koffie niet laat strooien.

Hierna plaatst u stevig een hopper in de machine en een opgewarmde kop espresso bij de uitlaat van de machine. Nadat u de machine hebt gestart, zou u binnen ongeveer vijf seconden de perfecte dunne, constante stroom koffie moeten hebben. Een dubbele opname duurt ongeveer twintig seconden.

Als je cappuccino wilt maken, verwarm dan een half kopje biologische melk ongeveer 90 seconden in de magnetron. Dan moet je het opschuimen en toevoegen aan je espresso. Je kunt ook verschillende garnering toevoegen, zoals kaneel, chocolade of nootmuskaat. Als je van koffie houdt, kun je een beetje biologische suiker toevoegen.

Als u uiteindelijk een geweldige kop espresso wilt, hoeft u alleen maar het hele proces eenvoudig en duidelijk te houden. U moet altijd onthouden om uw apparatuur schoon te houden en te beginnen met ingrediënten van goede kwaliteit.

2 gedachten over “Espresso maken is een kunstvorm – zo maak je een geweldige kop”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.